Menu

" Vranje je po mnogu čemu jedinstven grad u Srbiji koji odiše posebnom energijom. "

Vranje. Druga priča.

Vranje je po mnogu čemu jedinstven grad u Srbiji koji odiše posebnom energijom.
Mešavina kultura je ovom mestu podarila prepoznatljivu tradiciju, običaje, pesmu i igru.
Raskošnu vranjansku nošnju koja je sama po sebi unikatna kao i specifične južnjačke specijalitete koje svakako treba probati. Život u Vranju teče i dalje u neobičnoj mešavini srpskog sa orjentalnim.

Beli most u Vranju poznat je kao jedan od prepoznatjivih simbola ovog grada. Za dan zaljubljenih veliki broj mladih ljudi, zaljubljenih i bračnih parova prelazi po dva puta preko mosta, jer veruju da ova građevina ima čudno dejstvo, do danas neobjašnjivo. A za njega se vezuje i legenda o Ajši i Stojanu koju možete čuti u izjavi našeg domaćina iz TO Vranje.

Muzej se nalazi u staroj kući u Baba Zlatinoj ulici, koja je dobila ime po Borinoj babi po ocu, koja je u njemu svojim pričama probudila iskru ljubavi prema književnosti.
U Muzej kući Bore Stankovića izloženi su predmeti koji su pripadalo piscu i članovima njegove porodice, kao i plakati, fotografije pozorišnih predstava i izdanja njegovih knjiga i dela dobitnika Borine nagrade.

Turistička ponuda grada Vranja je sve više raznovrsna i pristupačnija posetiocima. Ovaj grad ima višestruke potencijale za razvoj kulturnog, verskog, planinskog i banjskog turizma. U razgovoru sa dr spec. Slobodnom Milenkovićem, gradonačelnikom Vranja saznali smo na kojim projektima sve lokalna samouprava radi kako bi unapredila uslove života u gradu tradicionalnih obeležja i duha starih vremena.

Poljoprivredna savetodavna stručna služba “Vranje” već duži niz godina brine o unapređenju ratarstva stočarstva i voćarstva na teritoriji sedam lokalnih samouprava juga Srbije. Osnovana je početkom 1954.godine kao rejonska stanica za zaštitu bilja.

0 Comments

Leave A Comment

Your email address will not be published.