logo

Вести и саопштења

Председнички избори су имали низ нерегуларности

24.04.2017

Државотворни покрет Србије на основу активности својих чланова и одговарајућих чињеница сматра да су протекли избори за председника Србије имали низ нерегуларности. Стога је гласање представника Демократске странке Србије за усвајање коначног извештаја РИК-а о изборима било крајње непримерено.

Овом приликом изаражавамо недоумицу због избора непоузданих представника Странке у РИК. Осим тога, целокупно држање Странке у постизборним активностима било је супротно њеној прокламованој спремности за унутрашње реформе. За чланове Државотворног покрета Србије ово је крајње неприхватљиво и стога ће они обуставити своје деловање у оквиру ДСС све до разјашњења постојећих прилика у овој странци.

Приступање ДПС-а ДСС-у

10.03.2017

На заједничкој седници Председништва и Извршног одбора Државотворног покрета Србије једногласно је одлучено да ово удружење приступи Демократској странци Србије. Подсећамо јавност Србије да је удружење основано у јесен 2014. године и да су његови оснивачи и чланови пре тога били чланови ДСС. На корак иступања из странке су се одлучили уверени да је  дошло до битних одступања од  њене програмске оријентације и препознатљиве политике, што је свој врхунац имало у изборним махинацијама на ванредној скупштини странке октобра 2014. године.

Две године после тога могли су се уочити напори унутар ДСС, да странка успостави континуитет са политиком којој је више од две деценије тон давао њен председник Војислав Коштуница. Промена на челу странке један је од показатеља тог усмерења.

Пошто је изворни смисао државотворства постао заједнички именилац обе организације, чланови Државотворног покрета Србије сматрају да је приступање ДСС-у неопходан чин у време одсуства ове идеје водиље у владајућој структури Србије, у највећем делу политичке опозиције, али и у јавном мњењу видно дезоријентисаног становништва. Обнова изворне Демократске странке Србије ради обнове јаке државе Србије, наш је заједнички задатак и циљ.

Легализован "Бугарски воз"

08.03.2017

Обавештавамо јавност Србије да је Републичка изборна комисија усвојила Упутство за спровођење избора за председника Републике, којим се на директан начин омогућава прекрајање изборних резултата и прикривање вишка листића на бирачким местима.

Чланом 91. Упутства је овлашћен координатор РИК-а да у сарадњи са представником Републичког завода за статистику, приликом обраде података из записника  о раду бирачког одбора у случају такозване „логичко-рачунске грешке“ преправља и фалсификује записнике, број гласалих бирача и  повећава број примљених гласачких листића.

Уместо да се у случају неправилности на спорним бирачким местима, у просторијама РИК-а  изврши поновно бројање гласачких листића, сравни стање и уколико има вишка листића избори пониште, поменутим Упуством ће бити легализован такозвани „Бугарски воз“.

Због свега наведеног Државотворни покрет Србије ће покренути поступак против Републичке изборне комисије пред надлежним судом за заштиту изборног права свих грађана Србије.

Председнички избори

03.03.2017

У данима када се медијским манипулацијама прикрива одговорност Министарства одбране и Владе Србије за погибију четворице запослених у ТРЗ Крагујевац, по први пут у историји се расписују  председнички избори у минималном законском року од тридесет дана. Када се томе дода могуће гласање на Ускрс, прекид рада Скупштине Србије и немање парламентарне контроле избора које је расписала  иста та Скупштина, поставља се питање шта то садашња власт покушава да прикрије?

Челници Државотворног покрета Србије су поводом неправилности и крађе на изборима 2012-е и 2014-е године урадили на чињеницама утемељене анализе, које су на жалост и од стране власти и опозиције остале занемарене и прикривене, да би исте те неправилности биле прихваћене као непобитни докази на изборима 2016-е године и биле представљене као „новооткривена“ изборна крађа, од стране опозиције и делимично ОЕБС-а.

Имајући све наведено у виду, зарад политичке стабилности и демократског изборног процеса у Србији,  позивамо све странке које неће подржати покушај трансформације Вучића из премијера у председника, да  учине све што је могуће  да се на предстојећим изборима спрече уочене неправилности и њихов утицај на коначне резултате. Те нерегуларности су оличене у  преправљању и фалсификовању записника, нетранспарентној обради података од стране Републичког завода за статистику, несређеним бирачким списковима и у отвореним прикривању неправилности и вишкова листића од стране Републичке изборне комисије.

 

Кандидатура Томислава Николића и кандидовање Вучића је признање да СНС да су неуспешно водили Србију

16.02.2017

Кандидатура Томислова Николића и кандидовање Александра Вучића након шест месеци од поновног избора за премијера, не представљају ништо друго до признање СНС-а да су у протеклих 5 година власти неуспешно водили Србију.

Увећање спољног дуга Србије за 10 милијарди долара, потпуно урушавање економије и пад животног стандарда грађана, рушење демократских институција, неискрен однос према Србима у окружењу, уз бриселски дијалог са лажном државом Косово, у коме је српска власт дала све а није добила ништа, представљају само врх леденог брега нестанка  Србије под влашћу Александра Вучића и СНС-а.

Неодговорно поигравање са државним институцијама Александра Вучића уз Николићеву прећутну сагласност, потврда су да је лична власт била једини мотив овог двојца, а да приче и обмане о жељи за бољитком грађана Србије, представљају фарсу која зарад страних интереса прикрива потпуно уништавање Србије.