logo

ПРОГЛАС:

Србији је потребан државотворни покрет

Србија је данас на путу пропадања. Уместо у слободу и самосталност државе, њен економски развој и духовну обнову, носиоци власти све јавне ресурсе улажу у пројекат зависности од Европске уније. Уместо сопственог Устава, који је широко отворен свакој врсти међународне сарадње, званична Србија поштује само иностране диктате у виду Ахтисаријевог плана, Споразума и стабилизацији и придруживању и Бриселског споразума. Уместо да чува своју војну неутралност као највећи залог мира и безбедности, српско државно руководство све више тежи НАТО савезу.

 Далеко од учестале и заглушујуће владине пропаганде, сви животни показатељи упућују на поражавајуће чињенице и токове у свим областима јавног живота. Привредни живот народа дотакао је дно. Данас се у Србији многи слажу са оваквим увидима, али недостаје политичка акција са делатним противдејством. Снага правог отпора је готово усахла. У опозицији, подједнако оној у парламенту и оној ван парламента, преовладава клима колаборације.

Слично као и деведесетих година прошлог века све изгледа као безизлаз: необорива власт са сразмерно великом подршком бирачког тела, медијски наметана европска догма као замена за некадашњу манипулацију националним интересом, десеткована и дезоријентисана опозиција, социјална беда и опште пропадање. Има нешто што ову ситуацију чини још тежом у односу на поменуто време. То је огромно страно, западно, присуство у вођењу домаће политике. Србија се налази у стању државног вазалства. То је самоизабрана позиција власти која опстаје на сталној размени сопствене послушности западним силама за сопствену сигурност коју им јамче исте те силе.

Због овакве ситуације, коју обележава свемоћ власти и немоћ опозиције, Србији је потребан Државотворни покрет. Неоходно је политичко окупљање око идеја националне слободе, народног и грађанског достојанства и самосталне и целовите државе. Данас се ове идеје сажимају у практичну идеју о политичкој неутралности.

Иницијатори овог Покрета свесни су да се ништа добро за Србију не може постићи за кратко време. Идеја Покрета изражава најпре сазнање да се велики циљ обнове Државе може остварити само несебичним, добровољним и истрајним деловањем појединаца свесних драматичних размера данашње ситуације. Таквим приступом његових присталица и чланова, Покрет се може развити у истинску снагу народа чију вољу за слободом нико не може зауставити.

Данашња Србија то заслужује, а њена светла државотворна историја налаже. Будимо одлучни и достојни као што су били наши преци, градитељи слободне Србије.  

У Београду, 14. новембра 2014.  

Државотворни покрет Србије позива све слободне грађане, интелектуалце и јавне личности да се придруже овом прогласу.

Својим пристанком оснивање Државотворног покрета Србије подржали су следеће јавне личности:  

Матија Бећковић, академик

Др Мило Ломпар, професор универзитета

Др Бошко Мијатовић, економиста

Др Војислав Коштуница

Др Владета Јанковић, професор универзитета

Јагош Ђуретић, издавач

Љубомир Кљакић, публициста

Драган Јочић, некадашњи министар

Др Слободан Самарџић, професор универзитета

Предраг Протић, књижевни критичар

Др Драга Зец, професор универзитета  

Др Ирена Деретић, професор универзитета

Бора Ђорђевић, песник

Др Радован Вукадиновић, професор универзитета

Др Миле Савић, професор универзитета

Желидраг Никчевић, књижевник

Др Владимир Цветковић, професор универзитета

Боро Рашуо, песник

Др Александар Никитовић, научни сарадник

Др Борис Милосављевић, научни сарадник

Др Владимир Јовићевић

Др Милорад Миленковић

Петар Петковић, истраживач-сарадник